Handfat

Badrumsrenovering

Badrumsrenovering – Tips och råd

När du ska renovera badrummet finns det många saker som du bör ha i åtanke. Här nedan kan du läsa om vad du ska tänka på när det kommer till badrumsrenovering. Ta del av tips gör processen både enklare och roligare. Då kan du minska risken för klassiska misstag och få ett resultat som du kan vara stolt över.

Pris – Renovera badrum

Pris för att renovera badrum landar på någonstans mellan 12 000–30 000 kronor per kvadratmeter. Det finns flera faktorer som är avgörande för vilket pris du kommer att få när du vill renovera badrum. Att renovera badrummet kan vara kostsamt, men det beror helt på vilka förändringar du ska göra. Läs om olika faktorer som påverkar priset nedan.

Faktorer som påverkar priset

  1. Hur många kvadratmeter det är som ska renoveras. Ju fler kvadratmeter det är att ta hand om, desto högre kommer också kostnaderna att bli.
  2. Ska du göra en del av arbetet själv eller behöver du anlita? Ju mer du kan renovera på egen hand, desto mer kan du sänka dina kostnader. Kom ihåg att använda ROT-avdraget när du anlitar experthjälp.
  3. Valet av material och inredning kommer vara avgörande för ditt pris. Vill du ha exklusiva material, t.ex. marmor och natursten, får du också räkna med ett högre pris.
  4. Se till att du ber om offerter från olika företag. Priserna skiljer sig otroligt mycket mellan olika hantverkare och huruvida de har F-skatt eller inte.
  5. Ytterligare en faktor som kan påverka priset är vart i landet du bor. Bor du i en större stad med många invånare, t.ex. Stockholm och Göteborg, är priserna högre än på mindre orter.

Badrumsrenovering – anlita experthjälp

Inför en badrumsrenovering är det en god idé att ta hjälp av proffsen. Genom att anlita en hantverkare kan du inte bara få hjälp att utföra själva renoveringen med ett fackmannamässigt resultat, utan du kan även få vägledning och rådgivning när det är dags att välja material. Genom att ta hjälp av duktiga och kompetenta hantverkare kan du känna dig trygg med att de har rätt behörighet för att arbeta med våtutrymmen, så som badrum, tvättstuga och toalett.

Renovera badrum själv

Idag är det inte helt ovanligt att vilja renovera sitt badrum själv. Att renovera badrummet på egen hand är oftast fullt möjligt, förutsatt att du har kunskapen som krävs och tillgång till rätt typ av verktyg. Nedan har vi listat ett antal punkter som du behöver ha koll på.

  1. Se till att du planerar ditt projekt ordentligt och att du skriver upp alla arbetsmoment som ska utföras och i vilken ordning de ska utföras. 
  2. Är ni flera som ska vara med och renovera är det viktigt att ni delar upp alla arbetsuppgifter mellan er.
  3. Se till att du skaffar dig kunskapen och verktygen som du behöver för att säkerställa att resultatet blir bra och ordentligt. 
  4. Vissa moment får du inte utföra på egen hand och då är det viktigt att du har en bra och pålitlig hantverkare att använda dig av. 
  5. Kom ihåg att alla VVS-arbeten och elarbeten måste utföras av en fackman. Du kan använda dig av ROT-avdraget för att sänka dina kostnader.

Köp vvs-produkter online

Även om du inte får utföra VVS-arbeten på egen hand kan du fortfarande spara pengar genom att köpa materialet själv. Köp dina VVS-produkter hos en seriös återförsäljare – din lokala VVS-installatör kan rekommendera dig om prisvärda återförsäljare med produkter och tillbehör för inredning av ditt nyrenoverade badrum. 

Hitta passande handfat

Är du ute efter ett handfat till ditt nyrenoverade badrum? Få tips på var du kan hitta praktiska och små handfat. Läs även mer om hur du kan inreda ett litet badrum, med några få enkla tips.

Frågor och svar

Det är inte ovanligt att ha frågor och funderingar inför en badrumsrenovering. Här nedan har vi listar frågor och svar på de vanligaste funderingarna.

Vad kostar badrumsrenovering?

Det är svårt att säga hur mycket din badrumsrenovering kommer att kosta. Gör du en totalrenovering kan du räkna med ca 12.000-30.000 kronor per kvadratmeter, men priserna kan variera kraftigt.

Kan man renovera badrum själv?

Det är fullt möjligt att renovera badrummet själv, men kom ihåg att du behöver anlita en hantverkare för elarbeten såväl som för VVS-arbeten. Då krävs det en fackman med utbildning och behörighet.

Hur lång tid tar det att renovera badrum?

Hur lång tid din badrumsrenovering kommer att ta beror främst på hur omfattande den är. Det vanligaste är att en komplett badrumsrenovering tar ca 3-6 veckor att genomföra från början till slut.

Var kan man anlita hantverkare för badrum?

Det finns mängder med fuktiga och kompetenta hantverkare som du kan använda dig av. Det lättaste är att använda en offertsida där hantverkare i din närhet listas. Du kan skicka samma förfrågan till flera hantverkare och läsa offerter i lugn och ro.